Επίπεδα φωτισμού εσωτερικών χώρων για επαρκή όραση

Επίπεδα φωτισμού εσωτερικών χώρων για επαρκή όραση
24/11/2020 Editor

#kakiasoptics #indoor #light #design #daylight #Χαλάνδρι #Athens #Greece

Ο επαρκής φωτισμός ειναι πολύ σημαντικός στην καθημερινότητα και φαίνεται να μην λαμβάνεται συχνά υπ’οψιν ειδικά στο οικιακό περιβάλλον.

Είναι απο τις παραμέτρους που ξεχνιoύνται συχνότατα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω παθολογίας είτε όχι.

Αν αναλογιστούμε οτι η αμφιβληστροειδική ευαισθησία ειναι περίπου δύο φόρες λιγότερη (2x) συγκριτικά με κάποιον που είναι 20 ετών και τα επίπεδα φωτισμού που φτάνουν στον αμφιβληστροειδή μπορεί να είναι εως και τρείς φορες λιγότερα (3x) εξ’αιτιας οφθαλμικών αλλάγων τότε καταλαβαίνουμε την θετική επίδραση που μπορεί να έχει η επιλογή μιας λάμπας κατάλληλης για την εκάστοτε εργασία.

Ο φωτισμός μιας ηλιόλουστης ημέρας κυμαίνεται απο 10000 εως 100000 lux και τα συνήθη επίπεδα φωτισμού σε έναν χώρο γραφείου κυμαίνονται απο 250 εως 500 lux.

Ενδεικτικά τα προτεινόμενα επίπεδα φωτισμού θα πρέπει να ειναι 1.5-2x φορές μεγαλύτερα για όσους είναι ανω των 60 ετών. Τα 1000 lux σε φωτιστικό γραφείου προτείνονται ανεπιφύλακτα για διάβασμα χωρις να ειναι απαραίτητη κάποια μελέτη του χώρου. Οτιδήποτε περισσότερο προτείνεται εγκατάσταση ροοστάτη ή δοκιμή καθ’οτι οι οφθαλμικές εκτροπές που δημιουργούνται μπορεί να ειναι ενοχλητικές.

Εαν πρόκειται για κάποιον που έχει αμφιβληστροειδοπάθεια εκει οι απαιτήσεις μπορεί να είναι εως και 10000 lux (40x-100x περισσότερο φωτισμό)

Ένα βοήθημα χαμηλής όρασης ή ένα ζευγάρι γυαλιά μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά αλλά τα οφέλη τους ειναι πολλαπλάσια οταν συνοδεύονται απο το κατάλληλο φωτιστικό.

Όταν ο φωτισμός είναι σωστά μελετημένος τα οφέλη ειναι για όλους. Αν οι απαιτήσεις για υψηλά επίπεδα φωτισμού μπορούν να συνδυαστούν με χαμηλής κατανάλωσης led και χρωματική θερμοκρασία 3000K-4000Κ, αυτό φαίνεται να είναι το ιδανικό.

Πηγές:

https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2271519

https://www.test-and-measurement-world.com/Terminology/Lux-or-Illuminance-light-levels-Indoor-and-Outdoor-Chart.html

https://www.translatorscafe.com/unit-converter/en-US/illumination/

https://www.interlight.gr/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82.html#gsc.tab=0

https://www.waldmann.com/waldmann-media/file/ff8081814a15bf61014ae3eacbf03dd5.de.0/seniorenpflege_en.pdf

https://kakiasoptics.gr/wp-content/uploads/2020/11/seniorenpflege_en.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature

Share this | Μοιραστείτε: