Θόλωση οφθαλμικών φακών

Θόλωση οφθαλμικών φακών
15/07/2021 Editor

#kakiasoptics #steam #mist #fog #temperature #Athens #Greece

Η θόλωση που παρατηρούμε πχ σε ένα παράθυρο, ένα ζευγάρι γυαλιά ή μια καταδυτική μάσκα οφείλεται κυρίως στην διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του περιβάλλοντος και της επιφάνειας αυτής. Πιο συγκεκριμένα το παρατηρούμε όταν γίνεται υγροποίηση του αέρα δημιουργώντας την μη επιθυμητή θόλωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η θερμοκρασία ενός χώρου επηρεάζεται από την θερμοκρασία ενός σώματος καθ’ ότι το ίδιο το σώμα εκπέμπει θερμότητα, το μεγάλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται απο το υπέρυθρο φάσμα. Όπως επίσης και η θερμοκρασία ενός σώματος επηρεάζεται από το περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πιο πάνω αναφερθέντα και χωρίς να αναιρούνται άλλες πιθανές μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου υπάρχει ακόμη ένας αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί σημαντικά το δυσάρεστο φαινόμενο της υγροποίησης και θόλωσης στην περίπτωση χρήσης καταδυτικής μάσκας. Ας αφήσουμε την καταδυτική μάσκα για μερικά λεπτά μέσα στο νερό πριν την χρήση της. Επιπλέον μπορεί ο ίδιος ο χρήστης να μειώσει την θερμοκρασία του δικού του σώματος κολυμπώντας για λίγη ώρα πριν ξεκινήσει την κατάδυση. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της μάσκας, του χρήστη και του νερού κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Συμπύκνωση
https://en.wikipedia.org/wiki/Condensation
https://www.usgs.gov/media/images/water-condensing-chilled-eye-glasses-can-be-annoying
https://www.bolle-safety.com/page/the-fog-phenomenon-explained
https://www.baliocean.com/blog/how-to-stop-your-scuba-mask-from-fogging-up/
http://www.warmland.gr/wp-content/uploads/2012/02/infrared-rays.png
https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight#Measurement
https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation#Human-body_emission
https://wtamu.edu/~cbaird/sq/2013/07/17/do-humans-give-off-radiation/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699878/
https://www.icnirp.org/en/frequencies/infrared/index.html
https://el.wikipedia.org/wiki/Υπέρυθρη_ακτινοβολία
http://iek-artas.art.sch.gr/openeclass/modules/document/file.php/AISTH_B104/1.5 Υπέρυθρη- 1.6 Υπεριώδης Ακτινοβολία – 1.7, 1.8Ενδείξεις -Αντενδείξεις.pdf

Share this | Μοιραστείτε: